SmartMoves

Yayınlar >> Yazılar >> SmartMoves

Barış Mıhçı 
Çeviri: Deniz Erk

Sürekli değişen bir çevrede beden farkındalığını geliştirmek için yöntemler

Bu makalede son 20 yılda biriktirdiğim bazı hareket ve öğretme deneyimlerini özetlemek ve “Smart Moves / Akıllı Hareket” olarak adlandırdığım yöntemi tanıtmak istiyorum.

Bu çalışmanın önemli bir yönü, kültürle, ihtiyaçla veya mantıkla ilgili seçim veya kararları -anlık olarak uygun görünseler bile- devamlı sorgulamaya devam etmek: Hareketlerimi daha bilinçli bir bilgelikle nasıl seçebilirim? Hem eğlenip hem risk alabilir miyim, yine de bedenime özen gösterip, hareket ritüelinde daha derin bir anlam bulabilir miyim? Başkalarının bu incelikli ve besleyici (hayat veren) neşeyi keşfetmelerine nasıl yardımcı olabilirim?

Axis Syllabus arşivi ve hareket üzerine çalışmalar

Eski dövüş sanatları filmlerini düşündüğümde, ustaların her zaman öğrencilerine kas kuvveti yerine kafalarını kullanmalarını, zekanın herhangi bir kastan daha güçlü olduğunu söylediklerini hatırlıyorum. Yaklaşık 21 senedir hareket ediyor, spor yapıyor, dans ediyor ve hareket üstüne çalışıyorum. Bu süre boyunca Axis Syllabus yaptıklarımın çoğu için bir bilgi havuzu ve teşhis aracı oldu, çünkü bedeni ve bedenin farklı bağlamlarda neden ve nasıl hareket ettiğini anlamama olanak sağladı. AS anatomi, fizik, psikoloji.. vb. bilimlerden gelen, birbiriyle bağlantılı bilgilerin oluşturduğu bir havuz. Bir çok ipucu ve çözüm kümesi içeriyor, böylece hareket ederken yaptığım seçimleri değerlendirip, sonuçta daha makul seçimler yapmaya başlıyorum. Axis Syllabus son derece mantıklı bir sistem, ve bu sistemi incelemek ve uygulamak bilişsel olarak çok ufuk açıcı. O yüzden filmlerdeki sensei’nin tavsiyesi, yani hareket edişini tekrar gözden geçirmek, üzerine düşünmek, ve değerlendirmek için mantığı kullanmak bana çok yakın geliyor. Hiç şüphem yok ki hareketi gözlemlerken, hareket ederken veya öğretirken zekayı kullanmakla, harekette beceri ve inceliğin gelişmesi aynı şey.

Nasıl akıllanılır?

Akıllıca bir seçimi nasıl tanımlayabiliriz? Bir seçimi akıllıca yapan nedir? Beklenmedik tezahürler ve değişkenlerle nasıl başa çıkabilirim? Son zamanlardaki araştırmalar, bedenin birçok bölgesinin merkezi beynimizde olana benzer bir sinir yoğunluğuna sahip olduğunu ve bu sinirlerin bölgesel kararlar alabilme ve işleyebilme yeteneğine sahip olduğunu gösteriyor. Sinir sisteminin bedenin tamamına yayıldığı tartışma götürmez bir gerçek. Bu nedenle bedenin tüm bölgelerinin deneyim yoluyla öğrendiğini ve daha akıllı hale geldiğini varsayabiliriz, aynı beyin gibi. Hareket edişimiz konusunda ne kadar akıllıca davranırsak, bedenimizin de o kadar akıllandığını varsayabiliriz. Fetüsün gelişimi sırasında bile önce merkezi sinir sistemini inşa eden hücreler ilk katmanları oluşturuyor, diğer katmanlar bunların etrafında oluşmaya başlıyor. 

Bu temel bilgi, gelişmiş bir beden farkındalığını destekliyor ve yeni durumlara uyumlanma stratejileri geliştirmeme yardımcı oluyor. Akıllıca çalışmak, bir yandan düşlediklerimle ve yaratıcılığımla fizik yasalarını uyumlarken veya onaylarken, bir yandan da sınırlarıma ve yeteneklerime saygı gösteren hareket şekilleri geliştirmeme izin veriyor. Bu ihtimaller bir kez sıralanınca, bir “hareket” içinde keşfedilecek sonsuz seçenek ve çeşitleme olduğunu görüyorum.

Öğrenme sıklıkla bedeni belirli taleplere koşullandırma tehlikesini taşır. Bu kesinlikle faydalıdır ancak uyum ve koordinasyon değişiklikleri gerektiği durumlarda engele dönüşebilir. 

Zihnin bedenle işbirliği, tükenmeyen bir ilham kaynağıdır.Akıllıca seçimler ve stratejiler, bedenimizin bulunduğumuz çevreye has potansiyelleri ve sınırlamaları hakkında sürekli bilgi toplama çabası gerektirir. Akıllı olmak kendiliğinden gelmez. Ancak gözleme dayalı deneyimleri, çalışma ve tecrübe ile dikkatli bir şekilde uyumlarken geliştirdiğimiz bir özelliktir. Basitçe söylemek gerekirse: kinestetik zeka geliştirin. Bunun için temel bakış açılarından biri, işbirliği ve diyalogdur. Başkalarıyla birlikte çalışmak, deneyimleri veya çalışmaları paylaşmak, sunmak, bilgiyi içermeye çalışmanın yollarını bulmak, doğru veya yanlış arasında ayrım yapmaktan ziyade bilgiyi dahil etmeye çalışmak. Karşıtlık ve anlaşmazlık da iletişim kurma ve birlikte öğrenme süreçlerinin parçalarıdır; değişen dünyaya ve taleplere uyum sağlamaya, uyanık kalmaya yarar.

SmartMoves 

SmartMoves/Akıllı Hareket, çeşitli bilimsel disiplinlerin yardımıyla hareket alışkanlıklarımızı gözden geçirmeye ve değiştirmeye bir davettir. Bununla birlikte yürüme, koşma, sıçrama ve dans gibi günlük mucizeler de dahil olmak üzere her türlü hareketi detaylandırma ve verimliliğini artırma fırsatı da sunar.

Benim ilgimi çeken bir başka tarafı da bu beceri ve deneyimleri planlama, bilgi aktarımı, giysi ve mobilya tasarımı, iletişim kurma, performansı artırma… gibi hayatımın diğer alanlarında da kullanmak, ve bu mühendislik harikasına saygı ve sevgiyle meydan okumak.

Bu girişim ile niyetim, insanlara, başkalarının söylediklerini yapmak yerine, ne olduğunu ve bununla ilgili ne yapabileceklerini kendilerinin bulmasını sağlayacak becerileri geliştirmeleri için yardımcı olmak. Hem sınırlarımı, hem de imkanlarımı anlamak, doğanın bana verdiklerini en iyi şekilde kullanarak bu dünyada ifade etmek ve öğrenmek için araçlar sağlamak. Çünkü bizden önce gelenlerin yöntemleri ve stratejilerine dair bir eğitim sunulsa bile, kişisel çözümler bulma süreci hafızada daha derin bir iz bırakır ve uygulamalarımız üzerinde daha güçlü bir etki yapar. 

Bence hangi dünyada yaşadığımızı bilmek ve bedenimizin imkanlarının, sınırlamalar ve kaosu da içerdiğini anlamak çok önemli.  

Bültene buradan abone olabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top