Barış Mıhçı Kimdir?

Barış Mıhçı

Türkiye ve Avrupa’da çalışmalarını sürdürmekte olan Barış Mıhçı, 1976 yılında Almanya’nın Wuppertal şehrinde doğdu. Sosyal pedagoji, Alman dili, beden eğitimi, psikoloji, fiziksel engelli çocuklarla özel eğitim alanlarında Köln Üniversitesi’nde öğrenim gördü. Dans sanatı ile ilk defa Pina Bausch’un çalışmaları ile karşılaştığında çok etkilenmesi üzerine, üniversitedeki çalışmalarını Pina Bausch’un Dans tiyatrosunu referans alan, insan ilişkileri üzerine sanatsal bir araştırma tezi ile tamamladı ve dans hayatı da bu noktada başladı. Atletik bir altyapıya sahip olması sebebiyle, hareket her zaman ilgi duyduğu bir alan oldu ve 14 sene boyunca Pina’nın işlerini izlerken dans sanatına olan ilgisi iyice körüklendi. 

2001 yılında Axis Syllabus ile tanışan Barış Mıhçı, 4 senelik AS eğitimini tamamladıktan sonra Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika ve Afrika’da dansçı olan ve olmayan bedenlerle düzenli olarak pek çok çalışma gerçekleştirmiştir. Profesyonel dans merkezlerinin yanı sıra Studio Hybrid, Dance Trumpette, Espace Catastrophe, the Nomadic College, DOCH, the Cullberg Ballet, MSGSÜ ve ODTÜ gibi yerlerde de dersler vermiştir.

Barış Mıhçı’nın performansları solo, mekana özgü ve doğaçlamaya dayalıdır. Belgart Moment Festival, Festival Tanz Hautnah, RAC Festival (Brüksel) gibi etkinliklerde solo performanslar sergilemiştir. Barış Mıhçı, 2004 yılından beri AS araştırmalarının aktarımına adanmış bir etkinlik olan Nomadic College‘ın ana organizatörlerindendir biridir, 2012 yılından bu yana da Frey Faust ile birlikte bu etkinliğin sanat yönetmenliğini yapmaktadır. ASRM üyesi ve AS sertifikalı eğitmeni olan Barış Mıhçı pedagojik yaklaşım ve kaynak geliştirmek için eğitim ve araştırma laboratuvarı (Teacher Lab) organize etmekte ve kolaylaştırıcılığını yapmaktadır.

Son 7 yıldır doğada hareket prensiplerini mevcut çevre ile birleştirmeye odaklı atölye modülleri geliştirmiş ayrıca “SmartMoves” adını taşıyan özgün bir hareket yaklaşımı geliştirmiştir. Bağımsızlık ve sorumluluk geliştirmeyi amaçlayan bu yaklaşımda hem kendi kaynaklarımızın hem de çevresel kaynakların akıllıca kullanılmasına yönelik çeşitli beceriler birleştirilir.

2012’den bu yana bir çok farklı ülkede ve uluslararası festivalde atölyeler ve dersler vermekte, Avrupa ve Türkiye’de yaşamını sürdürmektedir. 2016’dan beri Türkiye’de farklı çalışmalar organize ederek tecrübesini ve bilgi birikimini farklı formatlarla aktarmaya odaklanmıştır. İstanbul’da Çatıdans işbirliğiyle eğitimler vermekte, yaratıcı çalışmalar gerçekleştirmekte ve eğitime ilişkin etik anlayışlar üzerine aktarımlarda bulunmaya devam etmektedir. 

Scroll to Top